środa, Wrzesień 20, 2017

wrz
20
wrz/20 09:00 - wrz/22 17:00

Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Dojazd 11

w Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28.

LXXXII Krajowy Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego pt: "NOWOCZESNA HODOWLA A DOBROSTAN ZWIERZĄT".

W dniach 20-22 września 2017 r. odbędzie się  LXXXII Krajowy Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego.

Data wydarzenia: 
środa, Wrzesień 20, 2017 - 09:00 do piątek, Wrzesień 22, 2017 - 17:00

W imieniu Komitetu Organizacyjnego mam zaszczyt i przyjemność zaprosić Państwa do udziału w LXXXII Krajowym Zjeździe Naukowym Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego pt: "NOWOCZESNA HODOWLA A DOBROSTAN ZWIERZĄT".

Organizatorem jest Poznańskie Koło Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego oraz  Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.              

 

LXXXII Krajowy Zjazd odbędzie się w dniach 20-22.IX.2017 roku w budynku Biocentrum Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przy ul. Dojazd 11 oraz w Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28.

 

Bliższe informacje można znaleźć na stronie www.forumzoowet.pl, gdzie należy dokonać rejestracji uczestnictwa. Można także zapoznać się tam z informacjami o programie obrad oraz o wyjazdach terenowych czy terminach i formie przygotowywania komunikatów. Informacje te są sukcesywnie umieszczane na stronie www konferencji.

 Celem konferencji w części plenarnej jest przedstawienie i  popularyzacja innowacyjnych metod hodowlanych wprowadzanych do hodowli, w połączeniu z zagadnieniami  zapewnienia dobrostanu  zwierząt gospodarskich wobec zmian genotypów i technologii produkcji.

 

Komitet Organizacyjny Zjazdu

 

Więcej informacji: www.forumzoowet.pl

wrz
18
wrz/18 09:00 - wrz/20 16:00

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Wojska Polskiego 31 

Analiza związków zapachowych i lotnych żywności

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych analizą związków zapachowych za pomocą technik łączonych. Dla pracowników uczelni, centrów R&D, laboratoriów badawczych i zakładowych. 

Data wydarzenia: 
poniedziałek, Wrzesień 18, 2017 - 09:00 do środa, Wrzesień 20, 2017 - 16:00

Prowadzącymi zajęcia są pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu (m. in. prof. dr hab. H. Jeleń, prof. dr hab. R. Zawirska-Wojtasiak, dr hab. M. Majcher), zajmujący się różnymi aspektami analityki związków zapachowych i analizą sensoryczną.

ZAKRES WYKŁADÓW

  • Racjonalne podstawy rozwoju metod chromatograficznych. Podstawy teoretyczne chromatografii gazowej i spektrometrii mas
  • Analiza jakościowa i ilościowa w oznaczaniu związków zapachowych
  • Techniki przygotowania próbek do analizy związków zapachowych (SHS, SPE, SPME, SBSE, SAFE, SDE)
  • Aspekty aparaturowe, nowe trendy w GC; szybka chromatografia, 2D GC, GCxGC
  • Analiza chiralna aromatów
  • Obróbka danych i techniki statystyczne w analizie związków lotnych

Powiązane materiały

ZałącznikRozmiar
PDF icon ulotka.pdf1.84 MB