Czas trwania: 4 semestry (2 lata)
Opis kierunku
Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na wzrastające zapotrzebowanie na specjalistów przygotowanych do prowadzenia dietoterapii i poradnictwa dietetycznego, jak również nowoczesnego cateringu. Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z żywnością, planowaniem racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności i stosowaniem terapii dietetycznych. Praktyczny profil kształcenia dietetycznego w ramach studiów pierwszego stopnia jest unikatowym w skali kraju.
Studenci podejmujący naukę na drugim stopniu pogłębiają swoją wiedzę dotyczącą żywności i żywienia oraz poradnictwa dietetycznego. Mają do wyboru dwa moduły: żywienie w różnych etapach ontogenezy oraz dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych.
Program studiów
Informacje rekrutacyjne
Zasady przyjmowania kandydatów na studia drugiego stopnia:
- 90% limitu miejsc wypełnią absolwenci kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- uzupełnienie limitu następuje na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy, weryfikujących efekty uczenia się określone dla danego kierunku studiów I stopnia,
- kwalifikacja na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy ma również zastosowanie w przypadku, gdy brak jest absolwentów kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- dziekan może podjąć decyzję o nieweryfikowaniu efektów uczenia się, w tym jeśli kandydat osiągnął na innym kierunku co najmniej 70% zakładanych efektów uczenia się dla danego kierunku studiów I stopnia.
Zagadnienia na egzamin wstępny
- Charakterystyka żywieniowa makroskładników, witamin i składników mineralnych (budowa, rola w organizmie, zapotrzebowanie, źródła w żywności).
- Charakterystyka metabolizmu białek, tłuszczów
i węglowodanów.
- Metabolizm energii w ustroju wraz z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi przemiany materii i energii w organizmie.
- Charakterystyka towaroznawcza tłuszczów, białek
i węglowodanów.
- Kryteria i założenia norm żywienia.
- Żywność funkcjonalna i jej wykorzystanie w żywieniu.
- Zagadnienie fortyfikacji i wzbogacania żywności.
- Zasady znakowania żywności.
- Charakterystyka i założenia podstawowych diet stosowanych w redukcji masy ciała.
- Zespół metaboliczny, jego diagnostyka i terapia.
- Dietoterapia wybranych jednostek chorobowych (cukrzyca, kamica nerkowa, kamica żółciowa).
- Przykłady i charakterystyka kuchni regionalnych.
Limit przyjęć na studia stacjonarne – 60 osób
Początek zajęć – semestr zimowy
Zajęcia na studiach niestacjonarnych – piątki, soboty i niedziele
Odpłatność za studia niestacjonarne – 2 000 zł/semestr
Perspektywy po studiach
- Placówki ochrony zdrowia
- Domy opieki społecznej
- Poradnie dietetyczne
- Jednostki zajmujące się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- Instytucje interwencyjne rozwiązujące problemy dotyczące zdrowia publicznego
- Instytucje naukowo-badawcze