Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Ważny komunikat Inspektoratu BHP ! | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Ważny komunikat Inspektoratu BHP !

Dotyczy wszystkich pracowników, studentów i doktorantów UPP

Proszę o zapoznanie się z poniższym linkiem!

http://psse-leszno.pl/aktualnosci/aktualnosci-i-wydarzenia/81-wzw-a-wirusowe-zapalenie-watroby-typu-a-jak-dochodzi-do-zakazenia

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu, przekazał na ręce JM Rektora informację dotyczącą sytuacji epidemiologicznej zachorowań na WZW typu A na terenie Poznania i powiatu poznańskiego. (Art.32 ust. 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. z 2016r. poz.1866 z póź.zm). Wypełniając obowiązki na podstawie art. 207§1, art2071 ust.1 i 2 KP, „pracodawca” informuje pracowników o istniejącym zagrożeniu, a mianowicie możliwości rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej w środowisku pracowniczym.

 

W przypadku podejrzenia o zachorowanie:

W związku z niepokojącymi informacjami, proszę w przypadku wystąpienia objawów chorobowych, związanych z podejrzeniem zachorowania na WZW typu A, u pracowników/studentów/doktorantów Uczelni, aby osoby te niezwłocznie zgłosiły się do lekarza celem konsultacji lekarskiej oraz o powyższej sytuacji powiadomiły Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Poznaniu, Oddział Epidemiologii tel. 61 6467 860, 61 6467 869.

 

Działania profilaktyczne w Uczelni – zapobieganie zakażeniu

Przeciwdziałanie epidemii wymaga zaangażowania wszystkich pracowników i innych osób przebywających na terenie Uczelni. W 95% przypadków do zakażenia dochodzi drogą pokarmową!

 

Zalecam przestrzeganie 5 podstawowych zasad  higienicznych:

  1. Obowiązkowe częste i dokładne mycie rąk, również powyżej  nadgarstków z użyciem mydła, bezwzględnie przed spożywaniem posiłków!)
  2. Używanie dostępnego środka dezynfekującego do rąk   
  3. Spożywaj potrawy po obróbce termicznej. Unikaj spożywania niegotowanego mięsa, jedzenia niemytych owoców i warzyw. Jedzenia i obróbki owoców morza.
  4. Staraj się pić wodę wyłącznie przegotowaną lub butelkowaną
  5. Powiedz o tych zasadach innym współpracownikom i znajomym

 

Proszę o przekazanie potwierdzonej informacji o stwierdzeniu WZW (zachorowaniu  osoby) do Inspektoratu BHP i OP UPP. Pomoże to w wyizolowaniu miejsca rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej w środowisku pracy. Informacja zostanie przekazana do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, jeśli pracownik/student nie uczynił tego wcześniej.

 

Inspektorat BHP i OP Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Ul. Wojska Polskiego 85
Tel. 61 848 78 91/92
e-mail: bhp@up.poznan.pl

 

Z poważaniem
Robert Filas
Kierownik Inspektoratu BHP i OP UPP
Tel. 505 030 406

WYDZIAŁY