Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Współpraca nauki i biznesu dla wydłużenia średniego czasu życia w zdrowiu | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Współpraca nauki i biznesu dla wydłużenia średniego czasu życia w zdrowiu

Na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w dniu 30 września 2020 r. odbyło się spotkanie środowisk naukowego i przemysłowego. Spotkanie miało na celu przedstawienie możliwości badawczych poznańskich uczelni oraz wskazanie oczekiwań polskich przedsiębiorców z branży spożywczej odnośnie wdrażania innowacyjnych rozwiązań. 

 

 

Spotkanie zostało zorganizowanie na potrzebę planowanego strategicznego programu NUTRISTRATEG (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju). Uruchomienie programu planowane jest w 2022  roku.  W spotkaniu wzięło udział ponad 70 przedstawicieli z przemysłu reprezentujących 40 firm oraz ponad 70 naukowców.

 

Głównym celem programu NUTRISTRATEG jest poprawa stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, wydłużenie średniego czasu życia w zdrowiu o 1-2 lata poprzez opracowanie i wprowadzanie nowych, spersonalizowanych strategii żywieniowych z wykorzystaniem innowacyjnej żywności funkcjonalnej. Celem spotkania było ustalenie potencjalnych tematów badawczych i rozpoczęcie przygotowań do zdefiniowania konkretnych projektów, które mogłyby uzyskać finansowanie w latach 2022-2027.

 

Zakres planowanej współpracy obejmuje obszary takie jak:

  • Profilaktyka i terapia dla chorób cywilizacyjnych (dietozależnych)
  • Dieta a zdrowe starzenie
  • Przeciwdziałanie i ograniczanie skutków pandemii COVID-19
  • Determinanty diety i personalizowane strategie dietetyczne
  • Działanie substancji bioaktywnych na organizm
  • Produkcja i pozyskiwanie substancji bioaktywnych
  • Nowa żywność funkcjonalna i spersonalizowana.

 

prof. UPP dr hab. Joanna Kobus-Cisowska, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa UPP

Fot. dr inż. Przemysław Kowalczewski, dr inż. Monika Przeor, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

 

 

WYDZIAŁY