Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (2 lata) - niestacjonarne
Opis kierunku
Ogrodnictwo to nie tylko wypielęgnowane rabatki na działce i skoszony trawnik w przydomowym ogródku. To źródło ludzkiego dobrostanu. Kolejne badania specjalistów wskazują ogromny wpływ przyrody na zdrowie człowieka.
Dowiedz się jak wspomagać zielenią leczenie tradycyjne. Projektuj różnorodne biologicznie przestrzenie, zatrzymujące wodę i wpływające pozytywnie na środowisko. Rewaloryzuj zabytkowe ogrody i przywracaj piękno historii. Poznaj wykorzystanie mikroorganizmów w ogrodnictwie i rolnictwie, farmakologii, serowarstwie i browarnictwie. Twórz przestrzenie w duchu smart living – bez chemii i sprzyjające mieszkańcom oraz zwierzętom.
Studenci podejmujący studia na tym kierunku, obok szeregu przedmiotów wykształcenia ogólnego i kierunkowego, realizują także projekty, które prezentują podczas międzynarodowych spotkań na uczelniach zagranicznych oraz na wystawach i pokazach krajowych.
Ogrodnictwo jest kierunkiem łączącym wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, rolniczych, technicznych i ekonomicznych. Unikatowy program studiów zapewnia zdobycie interdyscyplinarnego wykształcenia z zakresu nowoczesnych technologii produkcji warzywniczej, kwiaciarskiej, sadowniczej, uprawy grzybów i roślin leczniczych, ogrodnictwa zrównoważonego.
Program studiów
Informacje rekrutacyjne
- Przedmioty kierunkowe: BIOLOGIA, CHEMIA, MATEMATYKA
- Skala punktowa - 0-100 punktów
- Minimalny próg punktowy (studia stacjonarne) - 30 punktów
- Maksymalna liczba punktów:
- laureaci i finaliści olimpiad: Biologicznej, Chemicznej, Matematycznej lub Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w zakresie „ogrodnictwa”
- laureaci konkursów: „Zielone Dyplomy” w specjalności „ogrodnictwo”
- Limit przyjęć na studia stacjonarne – 60 osób
- Początek zajęć – semestr zimowy
- Zajęcia na studiach niestacjonaenych - soboty i niedziele
- Odpłątność za studia niestacjonarne - 1 700 zł/semestr
Sylwetka absolwenta
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii produkcji ogrodniczej, zagospodarowania terenów zieleni, organizacji pracy w przedsiębiorstwie ogrodniczym oraz kierowania zespołami ludzkimi. Jest zaznajomiony z podstawami prawa w odniesieniu do działalności gospodarczej. Absolwent zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania oraz zasady funkcjonowania rynku. Absolwent jest przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa ogrodniczego, podejmowania pracy w przetwórstwie owocowo - warzywnym oraz kształtowania terenów zieleni. Jest przygotowany do pracy w administracji, usługach i doradztwie ogrodniczym.
Perspektywy po studiach
- Szkółki roślin ozdobnych i sadowniczych
- Firmy związane z produkcja i dystrybucją nasion
- Giełdy i centra ogrodnicze
- Stacje doświadczalne i hodowlane
- Marketing ogrodniczy i doradztwo
- Jednostki administracji rządowej i samorządowej
- Firmy związane z urządzaniem i pielęgnacją terenów zieleni
- Prowadzenie własnej działalności zawodowej w zakresie ogrodnictwa