Coraz większy popyt na olej palmowy doprowadza do globalnych zmian środowiska, polegających na zastępowaniu lasów tropikalnych przez plantacje palmy oleistej. Aby promować świadomość tego problemu, 1 lutego ogłoszono Dniem Bez Oleju Palmowego.
W ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Bez Oleju Palmowego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbył się na cykl wykładów zatytułowany „Olej palmowy - fakty i mity”. Spotkanie otworzył Dziekan Wydziału Leśnego prof. dr hab. Piotr Łakomy, na którego to wydziale wraz z Wydziałem Nauk o Żywności i Żywieniu UPP od 2017 roku prowadzona jest akcja „NIE JEM PALMOWEGO - CHRONIĘ ORANGUTANY!”. Celem przedsięwzięcia jest edukacja w zakresie problematyki oleju palmowego i ograniczania spożycia produktów zawierających olej palmowy. Akcja skierowana jest do osób które chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie los naszej planety nie jest im obojętny.
Podczas wydarzenia 1 lutego 2019 r., w którym wzięło udział niemalże 350 osób, dr inż. Andrzej Węgiel z Wydziału Leśnego UPP opowiadał o tropikalnych lasach deszczowych Borneo i Sumatry. Uczestnicy wykładów dowiedzieli się również podstawowych informacji o oleju palmowym, które przybliżyła im mgr Marta Molska, a o wpływie oleju palmowego na nasze zdrowie prezentację przygotowała mgr Natalia Główka, obie doktorantki reprezentowały Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UPP. W tym dniu miało miejsce również otwarcie wystawy „Nie jem palmowego - chronię orangutany”, której współorganizatorem jest firma Iglotex. Wystawę oglądać można do 8 marca 2019 r. w budynku Katedry Chemii UPP.
Iwona Cieślik
Rzecznik prasowy UPP
Fot. Blanka Wiatrowska