W dniach 17-19.11.2023 na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbędzie się spotkanie inauguracyjne, rozpoczynające realizację projektu “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”.
Celem spotkania jest omówienie spraw bieżących związanych z rozpoczęciem badań dotyczących rozpoznania i porównania cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej.
Konsorcjum projektowe obejmuje Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, College of Polytechnics Jihlava (Czechy), Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy), University of Economics in Bratislava (Słowacja) oraz Research Institute of Organic Agriculture (Węgry). Z ramienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w spotkaniu weźmie udział dr Julia Wojciechowska-Solis.
Projekt jest współfinansowany przez rządy Czech, Węgier, Polski i Słowacji w ramach Grantów Wyszehradzkich z Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego. Misją funduszu jest promowanie pomysłów na zrównoważoną współpracę regionalną w Europie Środkowej.