W ostatnich latach wzrasta liczba konsumentów zainteresowanych żywnością wytwarzaną na bazie surowców roślinnych. Dla producentów żywności chcących podążać za tym trendem oznacza to jedno wdrażanie innowacyjnych technologii i równoczesne rozszerzanie swoich kwalifikacji. Naprzeciw temu wychodzi realizowany na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu UPP projekt EQVEGAN, który zajmuje się opracowaniem nowoczesnych szkoleń skierowanych dla pracowników zatrudnionych w zakładach produkujących żywność na bazie surowców roślinnych.
EQVEGAN to Sojusz Umiejętności Sektorowych (Sector Skills Alliance) w skład, którego wchodzi 14 instytucji z 11 krajów. Efektem projektu będzie opracowanie Portalu Umiejętności Zawodowych dla osób zatrudnianych w produkcji żywności wegańskiej, wraz z europejskim systemem jego certyfikacji. Przygotowane zostaną wytyczne dotyczące uznawania kwalifikacji sektorowych, ułatwi to międzynarodową mobilność specjalistów, co korzystnie wpłynie na rozwój branży spożywczej UE.
W ramach projektu opracowane będą szkolenia zgodnie z unijnymi narzędziami jakości i referencji, na czterech poziomach kształcenia (od 4 do 7 EQF), w siedmiu językach, co koordynują naukowcy z Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Projekt uzyskał 1 mln euro dofinansowania z Programu ERASMUS+ i będzie realizowany przez 3 lata, do 30 listopada 2023 r. Koordynatorem głównym jest dr Rui Costa z Politechniki w Coimbrze (Portugalia), a z naszego Wydziału aż 18 Naukowców jest zaangażowanych w realizację tego ważnego projektu.
W dniach 30 marca do 1 kwietnia EQVEGAN rusza z pilotażowymi szkoleniami on-line.
Więcej informacji znajdziecie na stronie: https://eqvegan.eu/
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
Zaproszenie | 1.13 MB |