Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Konferencja pt. „Jakość żywności – od producenta do konsumenta” podczas targów LABS EXPO na MTP | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Konferencja pt. „Jakość żywności – od producenta do konsumenta” podczas targów LABS EXPO na MTP

W dniach 19-20 marca na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyły się największe w Polsce Targi Wyposażenia i Sprzętu Laboratoryjnego LAB EXPO.  Były doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i wiedzy oraz nawiązywania kontaktów pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i nauki.

 

 

Podczas targów można było zapoznać się z działalnością instytutów naukowych, ośrodków badawczych czy jednostek certyfikujących oraz poznać ofertę producentów i  dystrybutorów aparatury, systemów informatycznych, rozwiązań technologicznych.

W drugim dniu targów odbyła się konferencja przygotowana przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP pt. „Jakość żywności – od producenta do konsumenta”. Zaprezentowano osiem bardzo interesujących wykładów, podczas których  zapoznano audytorium z zagadnieniami dotyczącymi kontroli żywności, jej roli, znaczeniu analityki,  zastosowaniu różnych metod, w tym proteomki w badaniu autentyczności żywności czy też wykorzystaniem metody kropek kwantowych  w analityce żywności. Jeden z wykładów poświecono zagadnieniu zanieczyszczeń procesowych w tłuszczach spożywczych, nawiązując do aktualnych trendów w produkcji żywności. Duże zainteresowanie wzbudziły prelekcje poświęcone roli sztucznej inteligencji w analizie żywności czy technik mikroskopowych w analizie produktów spożywczych.

Zgromadzona publiczność z uwagą i zaciekawieniem  wysłuchała wykładów poświęconych projektowaniu żywności dla spersonalizowanej diety czy też owadom jadalnym jako składnikom żywności oraz determinantom ich wykorzystania jako substytutu białka w produktach żywnościowych.

Przez cały czas trwania targów w strefie expo można było odwiedzić stoisko UPP, reprezentowane przez Uczelnianą Poradnię Dietetyczną, Koło Naukowe Technologów Żywności oraz Koło Naukowe Dietetyków,  zapoznać się z różnymi dietami, recepturami prozdrowotnych posiłków i przekąsek, zanalizować skład masy ciała, porozmawiać o dobrych praktykach żywieniowych czy też posmakować specjałów m.in. z zastosowaniem mączki ze świerszczy.

Wydarzenie odbyło się pod patronatem JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Krzysztofa Szoszkiewicza.

 

Dział Marketingu i Komunikacji

 

​​​​​         

 

 

WYDZIAŁY