Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (4 lata) – niestacjonarne
Opis kierunku
Rosnące zapotrzebowanie na żywność sprawia, że produkcja rolnicza musi być coraz bardziej wydajna. Z kolei zmiany klimatyczne powodują, że należy jeszcze sprytniej zarządzać zasobami. Powstają kolejne nowoczesne obiekty, systemy produkcyjne wspierają kolejne innowacyjne rozwiązania technologiczne – wszystko to w służbie człowiekowi. Stań się częścią cyfrowej transformacji i wykorzystuj dane do nadzorowania procesów oraz systemów produkcyjnych. Wspieraj klientów w zakresie technicznym. Zarządzaj gospodarstwami przyszłości.
Studia pierwszego stopnia pozwalają podejmującym naukę zapoznać się z technikami i technologiami stosowanymi w rolnictwie, zasadami organizowania i zarządzania usługami technicznymi dla rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego, techniką komunalną oraz gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji w procesach produkcji, informatyki, mechatroniki i podstaw prawnych.
Program studiów
Informacje rekrutacyjne
- Przedmioty kierunkowe: BIOLOGIA, CHEMIA, FIZYKA Z ASTRONOMIĄ, INFORMATYKA, MATEMATYKA
- Skala punktowa - 0-100 punktów
- Minimalny próg punktowy dla studiów stacjonarnych - 30 punktów
- Maksymalna liczba punktów:
- laureaci i finaliści olimpiad: Biologicznej, Chemicznej, Fizycznej, Informatycznej, Innowacji Technicznych, Matematycznej, Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, Wiedzy o Wynalazczości lub Wiedzy Technicznej
- Limit przyjęć dla studiów stacjonarnych – 30 osób
- Początek zajęć – semestr zimowy
- Zajęcia na studiach niestacjonarnych – soboty i niedziele
- Odpłatność za studia niestacjonarne – 1 700 zł/semestr
Sylwetka absolwenta
Absolwent jest przygotowany do wykonywania zadań inżynierskich ukierunkowanych na potrzeby rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej i leśnej. Posiada umiejętności w zakresie eksploatacji obiektów technicznych, a także nadzorowania procesów oraz systemów produkcyjnych i eksploatacyjnych występujących w rolnictwie, przemyśle rolno-spożywczym i leśnictwie. Jest przygotowany do pracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz w jednostkach usługowych i doradczych rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego i leśnictwa, a także w jednostkach gospodarczych i administracyjnych, w których niezbędna jest wiedza techniczna, rolnicza, informatyczna oraz umiejętności organizacyjne. Interdyscyplinarny charakter wykształcenia umożliwia pracę w różnych gałęziach produkcji, a szczególnie tych, które realizują zadania związane z sektorem gospodarki żywnościowej.
Perspektywy po studiach
- Doradca klienta w firmach zajmujących się sprzedażą ciągników, maszyn rolniczych i części zamiennych
- Inżynier serwisu technicznego
- Zarządzający pionem technicznym w wielkoobszarowych gospodarstwach rolnych
- Administracja państwowa i samorządowa