Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Projekt prof. dr hab. Inż. Małgorzaty Majcher z dofinansowaniem w konkursie PRELUDIUM BIS | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Projekt prof. dr hab. Inż. Małgorzaty Majcher z dofinansowaniem w konkursie PRELUDIUM BIS

W ostatniej edycji konkursu PRELUDIUM BIS, przeprowadzonego przez Narodowe Centrum Nauki (NCN), prof. dr hab. inż. Małgorzata Anna Majcher, z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, otrzymała grant na realizację projektu z zakresu badania chleba bezglutenowego i o bardzo niskiej zawartości glutenu typu pumpernikiel. W sumie 43 projekty zostały dofinansowane w ramach tej edycji konkursu. 

 

 

 

Celem projektu naukowczyni UPP zatytułowanego „Badania nad tworzeniem się związków zapachowych, właściwościami reologicznymi, jakością sensoryczną i stabilnością   oksydacyjną nowo opracowanego bezglutenowego i o bardzo niskiej zawartości glutenu chleba typu pumpernikiel” jest zdobycie wiedzy na temat przemian zachodzących podczas wytwarzania chleba bezglutenowego i o bardzo niskiej zawartości glutenu z mąki owsianej i ryżowej w oparciu o technologię produkcji pumpernikla. Badania prowadzone w ramach projektu pozwolą odpowiedzieć na pytanie, co decyduje o charakterystycznym aromacie otrzymanych chlebów z różnych surowców, a informacje o strukturze miękiszu, cechach reologicznych będą przydatne w opracowaniu technologii innych produktów bezglutenowych. 

 

W piątej edycji konkursu PRELUDIUM BIS do NCN wpłynęło aż 229 wniosków na łączną kwotę ponad 134 milionów złotych. Po starannej ocenie projektów, 43 z nich otrzymały dofinansowanie, co stanowi łączną kwotę niemal 26 milionów złotych. Liczbowy wskaźnik sukcesu w konkursie wyniósł imponujące 18,78%. 

 

Listy rankingowe: https://www.ncn.gov.pl/konkursy/wyniki/2024-01-30-preludiumbis5  

 

Iwona Cieślik

Rzeczniczka prasowa UPP

WYDZIAŁY