Noc Naukowców

X Noc Naukowców

Ostatniego dnia września 2016 r. na terenie kampusu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu odbyła się doroczna Noc Naukowców (projekt - „EVERYDAYNIGHT” Wielkopolska Researchers’ Night welcomes – Let the experience of the Night last every Day! realizowanego w ramach konkursu H2020-MSCA-NIGHT-2016 w Programie Ramowym UE HORIZON 2020). To impreza, która już od 10 lat na stałe gości na mapie wydarzeń edukacyjnych miasta Poznania. Nasza uczelnia, od ośmiu lat aktywnie uczestniczy w evencie, który jest doskonałą formą prezentacji tajników nauki i badań szerokiemu audytorium. W tegorocznej edycji na terenie UP odbyło się prawie 200 imprez – warsztatów, pokazów, wykładów, stoisk interaktywnych, quizów, degustacji, które ulokowane były w 16 budynkach na terenie kampusu. Najwięcej wydarzeń tradycyjnie miało miejsce w budynku Collegium Maximum przy ul. Wojska Polskiego 28 oraz budynku Nauk o Żywności i Żywieniu przy ul. Wojska Polskiego 31/33.  Dzięki aktywnemu zaangażowaniu naukowców, pracowników, doktorantów i studentów mogliśmy przybliżyć odwiedzającym specyfikę naszej uczelni, umożliwić bezpośrednio kontakt z kadrą, a także zaprowadzić młodych ludzi do sal wykładowych, laboratoriów i pracowni, w których być może będą w przyszłości odbywać zajęcia jako studenci.

Uczestnicy wydarzenia dopisali, a każdy z szerokiego audytorium znalazł coś interesującego dla siebie. Można było m.in. dowiedzieć się i zobaczyć jaki wpływ mają wybrane czynniki fizyczne (światło, dźwięk, pole elektromagnetyczne) na człowieka,  zapoznać się z historią i rodzajami łucznictwa, nauczyć się profesjonalnej prezentacji w języku obym, posmakować chronionych produktów żywnościowych, zapoznać się z fenomenem snu czy właściwościami i sposobami wykorzystania ciekłego azotu, dowiedzieć się jak wzmocnić swoją odporność, poprawić kondycję fizyczną, rozebrać karpia, przygotować tradycyjne i regionalne potrawy, a nawet przenieść się na chwilę na naukową wyprawę, piknik nad rzeką czy pozwiedzać afrykańskie kraje.

​IX Noc Naukowców

W tym roku tematem przewodnim była Ekologia i wszystko co się z tym tematem wiąże: od żywności ekologicznej, po energię odnawialną i recykling. Prawie 300 naukowców z naszego Uniwersytetu przygotowało dla prawie 200 warsztatów, gier interaktywnych, wykładów, pokazów oraz wystaw i stoisk, na których eksperymenty będą odbywać się na żywo. Wszystko to, odbędzie się na terenie 12 obiektów zlokalizowanych na terenie Uczelni. Oprócz genialnych warsztatów takich jak „Ile jest chemii w tym, co jemy? – sprawdź to sam!!!”, „Poznajemy tajniki badacza sensorycznego”, „Egzotyczni najeźdźcy – gatunki inwazyjne” czy „Wielka siła małych stworzeń w sprzątaniu świata”, które cieszą się co roku niesłabnącą popularnością wśród najmłodszych uczestników, pracownicy Katedry Fizyki zademonstrowali na pokazie „Fizyka w zaprzęgu ekologii”, eksperymenty fizyczne, związane z właściwościami środowiska, ochroną przyrody oraz odnawialnymi źródłami energii. Wspólnie z naszymi naukowcami podczas prelekcji „(Nie) Tylko Redbull dodaje skrzydeł! – czyli kilka refleksji na temat napojów energetyzujących” można było dowiedzieć się czy napoje energetyczne naprawdę zwiększają Waszą wytrzymałość i zdolność koncentracji. Nasi młodzi naukowcy z Koła Naukowego OPERON oraz z Sekcji medycznej mAb przygotowali 9 stoisk interaktywnych, na których przeprowadzili badania DNA, wprowadzili w magiczny świat azotu oraz przedstawili szlak przetwarzania odpadów, pokazali świat mikroorganizmów, zbudowali razem z Wami babki oraz w sposób wybuchowy zaprezentowali, co może zdziałać ciekły azot w połączeniu z wodą.
Kalimba, claves, agogo, guro – co kryje się pod tymi pojęciami? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy z Wydziału Technologii Drewna, którzy wprowadzili uczestników w „dźwięczny” świat instrumentów drewnianych i razem z nimi stworzyli orkiestrę z prawdziwego zdarzenia na warsztatach „Woodkiestra”. Nie zabrakło również atrakcji dla młodych projektantów, którzy mogli zaprezentować swoje możliwości. Moda na ekologię trwa, a co to tak naprawdę znaczy, że żywność jest ekologiczna? Czy w ogóle istnieje, czy to tylko chwyt marketingowy? Nasi naukowcy rozwiali wątpliwości podczas warsztatów i wykładów takich jak: „Żywność bio (zdrowa, ekologiczna) – leczenie dietą”, „Eko- hit czy Eko- shit?”, „Eko- mleko, Eko- jajka- szansa na zdrowsze jutro, czy tylko bajka?”, Eko- sok- zrób to sam”. Po rewelacjach na temat ekologicznej żywności można było także spróbować tradycyjnych potraw z polskiego stołu – „ Na polskim stole – ekologicznie i tradycyjnie” oraz skosztować różnych rodzajów kawy przygotowanych przez wielokrotnych mistrzów baristów w Polsce – „Czym smakuje kawa? Czy na kawie można malować – Kawa- Cup Tasting”. W tym roku ponownie Wydział Melioracji i Inżynierii Środowiska zaprosił na Noc pełną wrażeń przy ul. Piątkowskiej 94, gdzie wspólnie z pracownikami i studentami Kół Naukowych można było przeżyć niezwykły rejs tajemniczą rzeką – „Z nurtem rzeki”, okiełznać energię słoneczną – „Ogniwa Fotowoltaiczne od podszewki”, dowiedzieć się kto jako pierwszy pomierzył Ziemię i jak to zrobił – „Geodezja w badaniach środowiska” oraz zbudować własne osiedle w zgodzie ze środowiskiem przyrodniczym – „Eko- planowanie, czyli zabawa planistyczna dla każdego”. Amatorów odnawialnych źródeł energii zaporoszono na zajęcia z pracownikami Instytutu Inżynierii Biosystemów, którzy przygotowali również prezentację przyjaznej środowisku metody uzyskiwania energii z odpadów. Dla wszystkich małych naukowców, którzy chcieliby zobaczyć na własne oczy jak wygląda prawdziwe laboratorium zaprosiliśmy do udziału w „Wycieczce śladami naukowców”. Można było dotknąć, zajrzeć do środka i zgłębić magiczny świat naukowców. Zdrowa żywność to nie wszystko. Ważnym elementem jest ruch, dlatego zaprosiliśmy wszystkich aktywnych, lubiących nordic walking na spacer wokół jeziora Rusałka i na Sołaczu razem z naszą doświadczoną specjalistką Panią mgr Marysią Grześko z Centrum Kultury Fizycznej, która przygotowała zajęcia „Nordic Walking z akcentem australijskim”.