Uroczystość wręczenia tytułu doktora honoris causa należy do najpiękniejszych ceremonii akademickich, to akt najwyższego wyróżnienia, jaki uczelnia może nadać osobom nadzwyczajnie zasłużonym w dziedzinie nauki, kultury i życia społecznego. Wybór osoby, która zostaje uhonorowana tym akademickim laurem świadczy o samej uczelni, o jej tradycji i dojrzałości, o wartościach, którym hołduje jej społeczność akademicka.
Na wniosek Rady Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu na posiedzeniu 26 czerwca 2019 r. Senat UPP przyznał doktorat honoris causa osobie wywodzącej się z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – absolwentowi Wydziału Technologii Rolno-Spożywczej Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu – prof. Romanowi Przybylskiemu. Wręczenie tego zaszczytnego tytułu odbyło się 15 października 2019 r. w Kolegium Rungego UPP.
„Dorobek naukowo-badawczy Pana Profesora jest ogromny i wielokierunkowy z przełożeniem teorii na praktykę przemysłową, która sprzyja kształceniu specjalistów i ekspertów” – mówił podczas uroczystości prof. dr hab. Jan Pikul, Rektor UPP – „Składa się na niego bogaty zbiór publikacyjny liczący dziś ponad 300 pozycji, kilkadziesiąt zrealizowanych grantów oraz aktywny udział w wielu konferencjach, seminariach, sympozjach i warsztatach. Należy podkreślić, że całą działalność Pana Profesora cechuje wszechstronna współpraca akademicka i wręcz modelowa współpraca z praktyką przemysłową, która pozwoliła tworzyć interdyscyplinarne zespoły, konsorcja i szkoły naukowe, co jest niezwykle ważne dla rozwoju kadry naukowej i podnoszenia jakości całej branży spożywczej. To bardzo ważny element działalności Pana Profesora, który w sposób wymierny przenosi wyniki badań naukowych do praktyki”.
Sylwetkę prof. Romana Przybylskiego przybliżyła gościom prof. UPP dr hab. Bożena Danyluk, Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pani Dziekan zwróciła uwagę, na wysoką ocenę dorobku Pana Profesora przez recenzentów we wszystkich obszarach działalności: naukowej, organizacyjnej i dydaktycznej. W opiniach podkreślono, że prof. Roman Przybylski jest uznanym w świecie specjalistą z zakresu chemii lipidów oraz wskazano na stworzenie przez Kandydata oryginalnej szkoły naukowej z zakresu analityki żywności, interdyscyplinarność badań, umiejętność wyjątkowo efektywnej współpracy z praktyką produkcyjną oraz współpracę z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
Promotorem postępowania o nadanie tytułu doktora honoris causa był dr hab. Jan Michniewicz, który wygłaszając laudację wskazał, iż godnością doktora honoris causa są honorowane osoby wybitne, które wiedzą, inteligencją i nieprzeciętnym twórczym działaniem przyczyniają się do tworzenia nowego oblicza współczesnego świata w różnych dziedzinach. Doktorzy honorowi to promotorzy wszelkiego postępu cywilizacyjnego. Szczególnie w obecnych czasach jest potrzeba wzorców, na których młodzież akademicka będzie budowała system wartości zawodowych, życiowych i moralnych.
Po akcie promocyjnym prof. Roman Przybylski wygłosił okolicznościowy wykład.
Pan prof. Roman Przybylski jest uznanym na świecie naukowcem z dziedziny technologii i chemii tłuszczów. Urodzony w Międzychodzie swoją karierę naukową rozpoczął w Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu, aby następnie kontynuować ją w Kanadzie na University of Manitoba oraz University of Lethbridge. Jest członkiem prestiżowych towarzystw naukowych i kolegiów redakcyjnych w czasopismach naukowych o poziomie międzynarodowym. Był redaktorem trzech książek o charakterze naukowym. Profesor Przybylski był wielokrotnie nagradzany przez międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia, m.in. American Oil Chemists’ Society (1995, 2002, 2003, 2006 i 2013). W 2011 roku otrzymał Alberta Food for Health Award – a Premier’s Award.
Kierował ponad 40 grantami finansowanymi przez jednostki międzynarodowe. Trzykrotnie pełnił funkcję konsultanta w grantach finansowanych przez NCN. Był opiekunem 10 stażystów post-doc, w tym trzech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Związki Profesora z macierzystą Uczelnią nie zakończyły się w 1983 roku, gdy wyjechał na staż do Kanady. Często wraca, służąc pomocą i prowadząc wykłady i seminaria dla studentów wszystkich kierunków na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Iwona Cieślik
Rzecznik prasowy UPP
Fot. M.Szebiotko