Kolejna XXI Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności już za nami. Do tegorocznej edycji przystąpiło 800 uczniów z 45 szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Uroczysty finał odbył się finał 15 marca br., a gospodarzem wydarzenia był Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
Celem Olimpiady jest podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz pobudzenie i rozwijanie zainteresowań problemami produkcji żywności. Organizatorami wydarzenia są Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu we współpracy z poznańskim Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego oraz profesorowie: prof. dr hab. Jan Pikul, Rektor UPP, prof. dr hab. Jan Michniewicz, prof. dr hab. Zbigniew Czarnecki.
Serdecznie gratulujemy tegorocznym laureatom olimpiady, którzy podjęli trud przygotowań oraz nauczycielom, którzy wspierali uczniów w tym niełatwym zadaniu.
Iwona Cieślik
Rzecznik prasowy UPP
Fot. A. Domaszewicz