Czy roślina może być głodna? Czy wiesz jak rozróżnić wróbla od mazurka? Albo jak zrobić guzik z mleka? Na te i wiele innych zaskakujących pytań odpowiadali naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas tegorocznej Nocy Naukowców. Co roku Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu odwiedza kilka tysięcy osób, aby poznać tajniki niedostępnych na co dzień laboratoriów i pracowni, w których ponad 300 naukowców, doktorantów i studentów dzieli się swoja pasją do nauki.
W tegorocznej edycji pojawiło się wiele nowości takich jak warsztaty design thinking, kryminalne zagadki z roślinami w tle czy ekologiczne warsztaty o robakach, które mogą stać się rozwiązaniem na aktualne światowe problemy ze śmieciami, brakiem jedzenia i drogą energię.
Dla wszystkich interesujących się dietetyką i zdrową żywnością przygotowane zostały warsztaty, podczas których uczestnicy mogli odkryć serową mapę polski, nauczyć się rozróżniać oranżadę i nektar od soku, poznać niekonwencjonalne metody suszenia żywności oraz zaznajomić się z kuchnią molekularną.
Pasjonaci środowiska wodnego doświadczyć natomiast mogli magicznych właściwości wody poprzez zabawę i doświadczenia w laboratorium wodnym. Można było również poczuć się jak geodeta i spróbować sił podczas pomiarów geodezyjnych. Natomiast fani Alberta Einsteina eksperymentowali na warsztatach fizyka na co dzień.
Jak na Uniwersytet Przyrodniczy przystało nie zabrakło również warsztatów i wykładów dotyczących świata roślin i zwierząt. Zainteresowani odkrywali tajemniczy świat owadów, dietę roślin i poznawali gości naszych karmników.
A na najmłodszych jak zwykle przygotowanych zostało wiele stoisk interaktywnych, na których dzieci mogły poczuć się jak mali odkrywcy hodując chemiczne roślinki, poznając właściwości suchego lodu i poszukując ducha UPP grasującego po uniwersytecie.
Zapraszamy do obejrzenia FOTOGALERII
Wszystkim uczestnikom i organizatorom zajęć serdecznie dziękujemy.
Iwona Cieslik
Rzecznik prasowy UPP
fot. A. Domaszewicz, P. Krybus