Czas trwania: 3 semestry (1,5 roku)
Opis kierunku
Studenci podejmujący naukę na drugim stopniu pogłębiają swoją wiedzę dotyczącą żywności i żywienia oraz nowoczesnych technik analitycznych. Studenci mają do wyboru pięć specjalizacji: diagnostykę mikrobiologiczną i biotechnologię żywności, systemowe zapewnienie jakości i bezpieczeństwa żywności, technologię i jakość żywności pochodzenia zwierzęcego, technologie przetwórstwa surowców roślinnych oraz żywienie człowieka.
Kierunek umożliwia zdobycie wiedzy specjalistycznej, przydatnej w zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Podjęcie studiów na tym kierunku będzie trafnym wyborem dla tych, którzy mają zainteresowania związane z szeroko rozumianą gospodarką żywnościową oraz żywieniem człowieka. Rzetelna wiedza i umiejętności absolwentów tego kierunku pozwalają sprostać konkurencji na rynku pracy.
Program studiów
Informacje rekrutacyjne
Zasady przyjmowania kandydatów na studia drugiego stopnia:
- 90% limitu miejsc wypełnią absolwenci kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- uzupełnienie limitu następuje na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy, weryfikujących efekty uczenia się określone dla danego kierunku studiów I stopnia,
- kwalifikacja na podstawie wyników egzaminu, testu lub rozmowy ma również zastosowanie w przypadku, gdy brak jest absolwentów kierunku zgodnego z kierunkiem studiów drugiego stopnia,
- dziekan może podjąć decyzję o nieweryfikowaniu efektów uczenia się, w tym jeśli kandydat osiągnął na innym kierunku co najmniej 70% zakładanych efektów uczenia się dla danego kierunku studiów I stopnia.
Zagadnienia na egzamin wstępny
Efekty kształcenia sprawdzane przy przyjmowaniu kandydatów na studia drugiego stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka WNoŻiŻ UPP znajdują się na stronie Wydziału:
Limit przyjęć na studia stacjonarne: 75 osób
Początek zajęć – semestr letni
Zajęcia na studiach niestacjonarnych – piątki, soboty i niedziele
Odpłatność za studia niestacjonarne – 2000 zł.
Perspektywy po studiach
- Zakłady zajmujące się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności
- Jednostki zajmujące się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu
- Laboratoria analityczne i kontroli jakości produktów spożywczych
- Zakłady żywienia zbiorowego
- Ośrodki badawczo-rozwojowe
- Instytucje naukowo-badawcze