Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility #EKOmentarzUPP - Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

#EKOmentarzUPP - Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi

W dzisiejszym świecie, gdzie troska o naszą planetę i zachowanie naturalnych zasobów jest bardzo istotna coraz częściej zwraca się uwagę na owady   jako alternatywne źródło białka. Te niewielkie istoty, kryją w sobie potężny potencjał. Są nie tylko bogatym źródłem białka, ale również pełnowartościowymi aminokwasami, kwasami tłuszczowymi, witaminami i minerałami. Ponadto hodowla owadów może być ekologicznie efektywna, znacznie bardziej niż tradycyjna hodowla bydła. Mniej wody, mniej paszy, mniej przestrzeni - to tylko początek. Owady generują także znacznie mniejszą ilość gazów cieplarnianych, co ma ogromny wpływ na naszą planetę. To nowa rzeczywistość, która zmienia nasz sposób myślenia o produkcji żywności. Dlatego naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu od wielu lat prowadzą intensywne badania, aby zrozumieć i wykorzystać pełny potencjał owadów w żywieniu zwierząt. W najnowszym odcinku #EKOmentarzUPP prof. dr hab. Damian Józefiak z Katedry Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, który od lat zarówno naukowo, jak i od strony praktyki zajmuje się tym tematem, odpowiada na pytania czy białko z owadów jest przyszłością żywienia zwierząt? Co jest największym wyzwaniem w produkcji i wykorzystaniu białka z owadów? Czy owady są kluczem do zrównoważonej przyszłości naszej planety? I jaka jest przyszłość tej branży?

 

Zachęcamy do obejrzenia najnowszego odcinka #EKOmentarzUPP Owady jako alternatywne źródło białka w żywieniu zwierząt i ludzi? – prof. dr hab. Damian Józefiak, Katedra Żywienia Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu https://www.youtube.com/watch?v=7diuv6s2Txc

WYDZIAŁY