Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Nowe Labratorium badania mięsa na obecność włośni | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Nowe Labratorium badania mięsa na obecność włośni

W Katedrze Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach UPP powstało Laboratorium badania mięsa na obecność włośni. To miejsce, które stanowi istotny krok w zapewnieniu wysokiej jakości kontroli mięsa, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności.

 

 

Dzięki nowoczesnemu wyposażeniu i wyszkolonemu personelowi laboratorium będzie pełnić istotną rolę w monitorowaniu i zapobieganiu potencjalnym zagrożeniom   zdrowotnym związanym z konsumpcją mięsa. Szczególne znaczenie ma to w regionie Wielkopolski, który jest obszarem endemicznym występowania włośnicy. Badania mięsa są niezbędne do skutecznej kontroli i monitorowania tej choroby, która powoduje poważne problemy zdrowotne u ludzi. Celem Laboratorium jest prowadzenie badań usługowych, aby szybko i skutecznie identyfikować przypadki włośnicy oraz podejmować odpowiednie środki zaradcze, co przyczyni się do poprawy zapewnienia bezpieczeństwa żywności w naszym regionie.

Pracownicy laboratorium 07.03.2024 wzięli udział w badaniach biegłości (PT - Proficiency Testing) orgaznizowanych przez Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. włośnicy zlokalizowane w Zakładzie Parazytologii i Chorób Inwazyjnych PIWet-PIB. Uzyskując wszystkie wyniki zgodne (cztery próbki w tym jedna na poziomie limitu detekcji metody) potwierdzone zostały wysokie kompetencje laboratorium.

 

Osobą odpowiedzialną za nadzór nad Laboratorium jest dr Mirosław Różycki. Zainteresowanych zapraszamy do kontaktu.

 

WYDZIAŁY