Szlak Kulinarny Smaki Powiatu Poznańskiego to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Jak tłumaczą organizatorzy te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha. Pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie.
Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. A taką własną opowieść ma Rolniczo – Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda, dlatego dołączyło właśnie do grona członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Rolniczo – Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda jest jednym z dziesięciu Rolniczych Zakładów Doświadczalnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Gospodarstwo stanowi zaplecze Uczelni w zakresie prowadzenia prac naukowo – badawczych i działalności dydaktycznej. Specyfika Rolniczo – Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda sprawia, że organizowane są tu szkolenia, praktyczne pokazy i seminaria sadownicze dla producentów, doradców terenowych z instytucji związanych z rolnictwem, studentów i nauczycieli szkół ogrodniczych, a także działkowców z rejonu Wielkopolski. Rolniczo – Sadownicze Gospodarstwo Doświadczalne Przybroda znane jest i kojarzone przede wszystkim ze sprzedażą najwyższej jakości owoców.
Misją powstania Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” jest nagradzanie i prezentacja tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. „Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy. Miejsca i wydarzenia, które rekomendujemy są powodem do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla odwiedzających w dowolnym miejscu w Europie” - czytamy na stronie przedsięwzięcia.
https://smakipowiatupoznanskiego.pl/places/rolniczo-sadownicze-gospodarstwo-doswiadczalne-przybroda/
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP