Tradycyjne dożynki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu były podsumowaniem działalności prowadzonej przez Zakłady Doświadczalne Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w bieżącym roku. Jednostki te są integralną częścią Uczelni i od samego początku odgrywają kluczową rolę w realizacji jej misji.
Tegorocznymi gospodarzami uroczystości, które odbyły się 14 września br. w Złotnikach, były trzy zakłady doświadczalne: Technologii Produkcji Pasz i Akwakultury w Muchocinie, Uprawy Roli i Roślin oraz Żywienia Zwierząt w Gorzyniu. Dyrektorzy Zakładów przekazali na ręce rektora UPP prof. dr. hab. Krzysztofa Szoszkiewicza tradycyjny wieniec i chleb dożynkowy. Rektor dzieląc się z obecnym gośćmi chlebem, wyraził wdzięczności dla wszystkich dyrektorów i pracowników za ich zaangażowanie i pracę, jaką na co dzień wkładają w rozwój swoich Zakładów.
Natomiast prof. dr hab. Krzysztof Adamowicz, pełnomocnik rektora ds. zakładów doświadczalnych, podkreślił unikalność tych jednostek w skali kraju, a nawet i Europy jako wyróżnik UPP spośród innych uczelni, które nie mają tak ogromnego zaplecza do prowadzenia badań oraz wsparcia procesu kształcenia studentów i młodych naukowców. Prof. Adamowicz nie tylko podzielił się dotychczasowymi osiągnięciami, ale także zarysował ambitne plany na przyszłość. Uczestnicy mieli również okazję zapoznać się z działalnością zakładów, które były gospodarzami dożynek. Dyrektorzy przestawili swoją aktywność i podzielili się doświadczeniami związanymi z pracą i badaniami prowadzonymi w swoich jednostkach.
Dożynkom towarzyszyło przecięcie wstęgi z okazji oficjalnego oddania do użytku zmodernizowanego magazynu do przechowywania płodów rolnych. Stopniowe inwestycje realizowane w uczelnianych zakładach przyczyniają się utrzymania infrastruktury badawczej i gospodarczej na wysokim poziomie, a to przekłada się na najwyższą jakość wykonywanych prac.
Udział w dożynkach wzięły władze rektorsko-dziekańskie, Małgorzata Gęsicka przedstawicielka Rady Uczelni, byli rektorzy, kanclerz i kwestor z zastępcami oraz dyrektorzy i pracownicy uczelnianych gospodarstw doświadczalnych.
Oprawę artystyczną wydarzeniu zapewniła Kapela "Kotkowiacy" ze Zbąszynka, którą charakteryzuje oryginalność instrumentów muzycznych i bogaty repertuar muzyki folkloru ziem wielkopolski.
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa UPP